Paru uygulamaları :
BETON SİLİM / PARLATMA / TOZUMAZLIK
Beton Parlatma : Beton zeminlerin elmas kesicilerle aşındırılması ve silinmesi yöntemiyle parlatılmasıdır. İlk olarak beton zeminin en zayıf kısmı olan yüzeydeki şerbet tabakasını kazıyarak, betonun sağlam, dayanıklı bölgesine ulaşılır. Sonrasında sırasıyla honlama ve parlatma işlemleriyle mikro düzeyde aşındırılmaya devam edilir. Aşındırma basamakları 800-8500 Grit elmas aralığına kadar silindiğinde, beton zemin parlama özelliği kazanır.
Beton Tozumazlığı : Lityum Silikat sıvı yüzey sertleştirici, betonun içeriğindeki tozumaya sebep olan, Kalsiyum Hidroksit molekülleri ile reaksiyona girerek bu molekülleri Kalsiyum Silikat moleküllerine dönüştürür. Betonun tozuması kalıcı ve kesin olarak engellenmiş olur. Lityum Silikat sıvı yüzey sertleştirici beton yüzeyinin %30-60 arası aşınma direncini arttırarak zeminin ömrünü uzatır.
Tozumazlık (Mat Silim) : Beton zeminin durumuna göre Metal Elmas ile başlanır . Betonun durumu baz alınarak silim işlemine hangi elmastan başlanacağı belirlenir ve 120 grit elmasa kadar silim yapılır. 120 grit elmastan sonra Likit Yüzey Sertleştirici uygulanır. 30 ~ 40 dak beklenir ve son olarak mob ile likit yüzey sertleştirici kalıntıları alınır.
Yarı Parlak Beton : Metal elmas ile silim işlem basamaklarından sonra özellikle kullanılması gerekilen 50 grit geçiş elması diye de adlandırdığımız Reçine elmas uygulandıktan sonra sırasıyla 100,200 grit reçine elmastan sonra Likit Yüzey Sertleştirici uygulanır 30~40 dak bekledikten sonra 400 Grit Reçine elmas kullanılır ve yüzey koruyucu uygulanır. Son olarak 8500 Grit keçeli ped ile uygulama sona erdirilir.
Parlak Beton : Metal elmas ile silim işlem basamaklarından sonra özellikle kullanılması gerekilen 50 grit geçiş elması diye de adlandırdığımız Reçine elmas uygulandıktan sonra sırasıyla 100,200 grit reçine elmastan sonra Likit Yüzey Sertleştirici uygulanır. 30~40 dak bekledikten sonra 400,800,1500,3000 Grit Reçine kullanılır ve yüzey koruyucu sürülüp 20~30 dak bekledikten sonra son olarak 8500 Grit keçeli ped ile uygulama sona erdirilir.
ENDÜSTRİYEL ZEMİN BETONLAR
Endüstriyel zeminler, yüksek mukavemet ve dayanıklılık gerektiren, uzun ömürlü, bakım istemeyen, hızlı uygulanabilir beton kaplamasıdır.
Endüstriyel zemin uygulanacak projelerde kullanım alanına göre beton sınıfı, beton plak kalınlığı, donatı detayı, beton döküm şekli ve beton yüzey kalitesini artırmak amaçlı kullanılacak yapı kıimyasalları önceden belirlenir. Zemin betonlarında yüzey sertleştirici olarak kullanılan doğal agregalar; beton rengi, gri, kırmızı, sarı ve yeşil renklerde üretilmektedir. Sertleştirici kullanılan yüzeyin dayanımı (yüzey sertliği) normal betona göre 8-10 kat artar. Darbelere, yağ ve benzeri kimyasallara karşı beton yüzeyin emici özelliği azalır, tozuma önlenir ve yüzey kolay temizlenir.
Saha ve yol betonlarında uygulama yapılırken ağır tonajlı araçların (forklift, kamyon, tır, otobüs v.b.) hareketleri göz önünde bulundurulmalı, zeminde mutlaka hasır çelik ve donatı demirleri kullanılmalıdır. Saha betonlarında trafik yoğun ise aşınma fazla olacağından, dökülecek betonun içine gerektiğinde elyaf yada çelik teller karıştırılmalıdır. Yüzey sertleştirici de dayanım açısından bir diğer önemli husustur. Derzlerin kesimi en az beton kalınlığının ¼ ‘ü kadar olmalıdır.
Başlıca kullanım alanları : Fabrilkalar, Depo, Antrepolar, Otoparklar, Yol Betonları, Limanlar ve Gümrük Alanları v.b.
EPOKSİ - POLİÜRETAN KAPLAMALAR
EPOKSİ KAPLAMA
Epoksi genel olarak, beton yüzeylerin korunması ve dekoratif görünüm verilmesi amacıyla kullanılan bir ürün grubudur. Bu özelliklerinden dolayı, çok geniş bir alanda; sağlam, dekoratif, sıhhi kimyasal ve fiziksel dayanımları çok yüksek, hem uygulama hem de sonraki kullanım ömrü içinde insan sağlığına zararsız, yüzeylerin imalatında her geçen gün daha da artan bir taleple kullanılmaktadır. Bu çerçevede epoksi ürün grubu gelecekte çok daha fazla tanınacak, kullanılacak ve sevilecek "modern" yapı malzemelerinin başında gelmektedir Epoksi ürünler endüstriyel, dekoratif, hijyenik şartlarının arandığı mekanlarda zemin kaplama malzemesi olarak kullanılır. Parlak, pürüzsüz, kimyasallara karşı dayanımlı yüzeyler oluşturur. Uzun ömürlü bir ürün olup çeşitli uygulama teknikleri mevcuttur.
EPOKSİ KAPLAMA UYGULAMASI
- Sıcaklık ve Nem
Epoksi uygulaması için, ortam ve beton yüzey sıcaklığı +10°C ile +30°C aralığında olmalıdır. Beton nem oranının koşulsuz %4 ve altında, ortamdaki bağıl nem oranının %80‘nin altında olması gerekmektedir. Beton nem oranı nemölçer kullanılarak ölçülmeli, gerektiğinde ortam sıcaklığı yükseltilmelidir.
- Yüzey Hazırlığı Yapılması
Epoksi kaplama isinin birinci adimi olarak; betonun düşük mukavemetli serbest tabakasının alınması ve yüzeyin pürüzlendirilmesi amacıyla, yüzey hazırlığı yapılacaktır, Epoksinin betona yapışmasını engelleyici; her türlü toz, boya, yag, gres benzeri kir yüzeyden temizlenecektir. Yağın çok derinlere işlediği tabakalar var ise bu tabakaların kaldırılması gerekebilir. Yüzeyler sağlam, temiz, pürüzlü ve açık gözenekli bir hale getirilir.
- Yüzey Tamiratı Yapılması
Çukur, çatlak, kırık, segregasyon gibi hatalar epoksi astar ve epoksi harç ile yapılır. 4-5 mm den daha derin ve büyük alanlı tamiratlar epoksi kaplamaya uygun çimento esaslı tamir harçları ile de yapılabilir.
- Epoksi Astar Uygulaması
Temizlenmiş, çatlak ve derz tamiratı yapılmış, nem ve su sorunları olmayan betonarme yüzey, epoksi astar atılmaya uygun hale getirilmiştir. Yüzeye solventsizepoksi astar uygulanır. Malzeme sarfiyatı yüzey koşullarına göre değişikli göstermektedir. Epoksi astar 1/1 oranında silis kumu ile karıştırılarak zemine uygulanır. Astar üzerine silis kumu serpilecektir. Epoksi astar; boşlukları doldurur, yüzeyin darbe ve kimyasal direncini arttırır, ayni zamanda kendisinden sonra gelen katların yüzeye yapışmasın sağlar.
- Epoksi Ara Kat Uygulaması
Ara kat uygulamasını yapmadan önce üzerine silis kumu serpilmiş yüzey üzerindeki gevsek malzemeler endüstriyel süpürgeler yardımı ile süpürülerek alınır. Solventsizepoksi astar uygulanan yüzeyler nem, toz ve hava akımından korunmalı. Herhangi bir şekilde yaya veya araç trafiğine açılmamalıdır. Hava ve ortam sıcaklığına bağlı olarak astar uygulamasından 6-24 saat sonra üzerine solventsizepoksi kaplama malzemesi dolgulu olarak, istenilen renkte, mala ile uygulanır.
- Self Levelling Epoksi Kaplama Son Kat Uygulaması
Self levellingepoksi kaplama, istenilen renkte, taraklı mala veya seviye tarağı ile uygulanır ve hava kabarcıkları kirpi rulo ile alınır. İstenilen kalınlığa göre malzeme sarfiyatı değişecektir. Uygulama bittiğinde pürüzsüz çok düzgün ve parlak bir yüzey elde edilir. Hava ve ortam sıcaklığına bağlı olarak, uygulama alanı 16-30 saat içinde yaya trafiğine açılabilir.
KAYMAZ ZEMİN UYGULAMASI
Epoksi kaymaz zemin diğer epoksi zeminlerden farklı olarak bitiş katmanı pürüzlü bırakılır. Bu pürüz portakal kabuğu desenli ya da kum tanecikleri şeklinde bırakılabilir. Bu kaplama çeşidi kaymazlığın önemli olduğu işletmelerde ve otopark zemin kaplama sistemlerinde kullanılır.
Epoksi Multilayer Kaplama
Epoksimultilayer kaplama diğer epoksi çeşitleri ile aynı özellikleri taşıyan orta ve ağır mekanik mukavemeti ve kimyasal dayanımı olan çok katmanlı epoksi kaplama çeşididir.
Özellikleri
• Orta kalınlık sınıfına girer,
• Yarı pürüzlü ( grenli-portakal kabuğu desenli ) yüzey
• Tam pürüzlü ( kum pürüzlü )
• Toz tutmaz, su geçirmez
• Sürtünme, darbeye ve aşınmaya orta oranda dayanıklı
• Temizlenmesi kolay
• Hızlı ve kolay uygulanabilir
• Bakim ve onarımı kolay ve ucuz
• Zemine yüksek yapışma niteliği
• Kalınlığı 2 mm - 5 mm arasında değişmektedir.
Kullanım Alanları
Epoksi Multi – Layer Kaplama, tüm endüstriyel döşemelerde, ilaç fabrikaları, showroomlarda kimyasal fabrikalar, hastaneler, elektrik fabrikaları, makine fabrikaları, gıda üretim tesisleri, kimyasal fabrikalar, tekstil fabrikaları, giyim atölyeleri, plastik üretim tesisleri, otomotiv sektörü ve tüm depolarda farklı renk tercihleri ile kullanılabilmektedir.
Epoksi Mortar Zemin Kaplama
EpoksiMortar kaplama temizlenmesi kolay ve toz tutmayan bir zemin kaplamasıdır. Kolay temizlenir yüksek oranda mekanik mukavemeti ve kimyasal dayanımı vardır. EpoksiMortar kaplama, yeni beton zeminlerde veya aşınmış, çukurlaşmış, zedelenmiş beton zemin yüzeylerini parlak, yoğun ve dayanımlı bir yüzey haline getirir. Kaplanan yüzeyi yari pürüzlü veya tam pürüzlü bir hale getiren bir zemin kaplama türüdür. Kalinligi 4 mm – 10 mm arasında değişmektedir.
Kaplama Özellikleri
Yüksek kalınlık sınıfına girer ,
Genel ağır sanayi ve yoğun trafiğe maruz kalan alanlarda kullanılır.
Tam pürüzlü, Yari pürüzlü veya düz yüzey
Toz tutmaz, su geçirmez
Sürtünme, darbeye ve aşınmaya yüksek oranda dayanıklı
Temizlenmesi kolay
Hızlı ve kolay uygulanabilir
Bakim ve onarımı kolay ve ucuz
Zemine yüksek yapışma niteliği
Kullanım Alanları
EpoksiMortar Kaplama, Genel ağır sanayi ve yoğun trafiğe maruz kalan alanlarda kullanılır tüm endüstriyel döşemelerde, kimyasal fabrikalar, elektrik fabrikaları, makine fabrikaları, kimyasal fabrikalar, otomotiv sektörü, tüm depolar ve ağır yüke maruz kalan tüm zeminlerde farklı renk tercihleri ile kullanılabilmektedir.
Epoksi Laminasyon
Hemen hemen her epoksi zemin kaplamasının alt katmanına uygulanan, oynar veya oynaması muhtemel, yüksek dayanım istenen zeminler de; laminasyon uygulaması ile daha sağlam ve rijit kaplama elde edilir. Diğer kaplamalardan farklı olarak solventsizepoksi astar kurumadan 300gr/m² çeşitli özellikte elyaf serilir ve elyafa astar emdirilir. Üzerine istenilen özellikte epoksi kaplanabilir.
Poliüretan Esaslı, Spor Zemin Kaplama
Spor Zemin Kaplama
Basketbol, voleybol, tenis kortları, jimnastik, güreş ve diğer tüm spor aktivitelerinin yapıldıgı kapalı spor salonlarında steril ve yüksek mukavametli olmasından dolayı tercih edilmektedir. Spor Zemin Kaplamaları ürünleri esnek yapıları ile sporcu sağlığı için ideal, duvardan duvara ek yersiz düzgün yüzeyleri ile hem hijyenik hem de uzun ömürlü spor alanları oluşturulmasını sağlarlar.
Özellikler
- Mükemmel mekanik özellikleri ve esnek yapısı ile çatlama yapmaz
- Sistem tek tabaka halinde eksiz, dikişsiz, yekparedir
- Yüksek esneklik
- Kaydırmaz ve yarı mat özel doku
- UV dayanımı (rengi bozulmaz)
- Uzun kullanım ömrü
- Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilir
- Temizliği çok kolay, hijyenik, uzun ömürlü ve çok kullanışlıdır.
Epoksi bakımı kolay mıdır ?
Epoksi bakım konusunda oldukça kullanışlıdır. Epoksiye uygun temizleyiciler ile genel yüzey temizliğinin yapılması zemini korumak için yeterli olmaktadır. Ancak doğal olarak Epoksi de kullanıldıkça diğer yapı malzemeleri gibi yıpranmaktadır.
Yıpranmalar genellikle şu şekilde görülmektedir:
- Yüzey parlaklığının azalması
- Ağır malzeme düşmesinden kaynaklanan lokal kopmalar
- Aşırı kirlenme
- Yönlendirme çizgilerinin silinmesi
Neler Yapıyoruz ?
Lokal kırık çatlak tamirat
Trafik çizgilerinin yenilenmesi
Bozuk Epoksi yüzeylerinin alt yapıya dokunmadan yeniden kaplanması
Epoksinin zeminden tamamen sökülmesi, Epoksi renginin değiştirilmesi
BACA YÜKSELTME (ROGOMAT) UYGULAMALARI